HR stratégia tervezés - legyen átgondolt tervetek!

Az átgondolt HR stratégia minden helyzetben kapaszkodót nyújt - érdemes tehát rászánni az időt az alapos megtervezésére. Bármi is legyen egy cég célja, a megvalósításhoz szükséges emberi erőforrás megfelelő menedzselése az első szempontok között kell, hogy legyen.

A HR stratégia fogalma

hr stratégia

A HR, azaz humán erőforrás (human resources) a szó köznyelvi jelentésével ellentétben korántsem csak az állásinterjúkat és a jelentkezők kiválogatását, a toborzást jelenti: a területhez minden olyan döntés hozzátartozik, amelyet egy cég a nála dolgozó emberekkel kapcsolatban hoz. A HR felfogás lényege, hogy a cégnél levő emberanyagra a tőke egy formájaként tekint, és arra törekszik, hogy annak kihasználását a lehető legnagyobb haszon érdekében optimalizálja.

A HR feladatok közé tartozik a céghez kerülő új munkatársak megszerzése, ezt követően pedig minden, ami ezeknek az embereknek a céggel való kapcsolatában történik. A skála a létszám és a munkaidő megszervezésétől a bérezésen keresztül a munkához tartozó képzések, juttatások összeállításáig tart. A cél a lehető legmegfelelőbb munkaközösség összeállítása, majd pedig a cégnél tartása.

Miért fontos, hogy legyen a cégednek HR stratégiája?

Akármilyenek is a vállalkozásod aktuális céljai, mindig számításba kell venned, hogy azokat kikkel fogod megvalósítani.

Sok kisebb cég elköveti azt a hibát, hogy anélkül mennek el új irányokba, hogy figyelembe vennék dolgozóik kompetenciáit. Adottnak veszik az eddigi, összeszokott csapatot, és nem végzik el a szükséges átcsoportosításokat, továbbképzéseket, nem keresik meg a megfelelő embereket az új feladatokra. Ez a váratlanul mélyvízbe dobott kollégák között szükségszerűen feszültséget szül, és a szakmai teljesítmény sem lesz megfelelő színvonalú.

Az utóbbi idők eseményei pedig megmutatták: ha éppen nem tervezünk komolyabb változásokkal, akkor is jobban járunk, ha legalább egy esetleges gazdasági visszaesés esetére rendelkezünk válságmenedzsment stratégiával.

Melyek a HR stratégia elemei?

hr stratégia kialakítása

A HR stratégia tartalmát az üzleti stratégiának kell meghatároznia. Az anyagot a legtöbb munkahelyen a HR osztály év elején, az előzőleg elfogadott üzleti tervre reflektálva alakítja ki, de előfordul az is, hogy az üzleti terv kidolgozásában a HR-esek is részt vesznek, így a két stratégia teljes együttműködésben készül el. A lényeg, hogy a cégvezetés által kitűzött időszakos célok megvalósulását a HR az emberpolitika szintjén garantálja.

Ajánlott, hogy a dokumentum kitérjen a következő szempontokra:

  • munkaerő optimális létszáma és kritikus létszáma (ameddig válság esetén le lehet menni),
  • munkakörök meghatározása, kitérve az esetleges atipikus foglalkoztatásformákra,
  • minőségi és teljesítménybeli elvárások a dolgozókkal szemben,
  • esetleges szükséges továbbképzések,
  • teljesítményértékelési rendszer,
  • elégedettséget és lojalitást biztosító intézkedések: felszerelt konyha, sportolás, stb.,
  • motiváló eszközök: jutalmak, juttatási csomagok,
  • vezetés és dolgozók közötti kommunikáció lehetőségei,
  • employer branding stratégia fókuszpontjai,
  • társadalmi felelősségvállalás.

Összhangban az üzleti célokkal – a HR stratégia kialakítása

Az üzleti és a HR vezetés szoros együttműködése azért fontos, mert csak így garantálható, hogy a megfogalmazott célok a realitás talaján maradjanak.

Például nem kétszerezheted meg a nálad dolgozó emberek számát, ha a munkaerőpiacon éppen alacsony a kínálat. Ha pedig olyan kompetenciát igénylő feladatot tűznél ki, amivel a nálad dolgozók közül jelenleg senki nem rendelkezik, el kell gondolkoznod rajta, hogy a problémát új szakemberek megszerzésével, vagy házon belüli kineveléssel oldjátok meg.

A jó HR stratégiához ismerni kell a munkaerőpiaci trendeket, és ezeket kell összeegyeztetni a cég valós helyzetével és jelenlegi céljaival.

Minden cégnek kell HR stratégia?

jó hr stratégia

Nem mindenki engedheti meg magának, hogy emberek tucatjait foglalkoztató, különálló HR osztálya legyen. Sok kisebb cég vezetője ráadásul úgy gondolja, az ő szintjükön felesleges komolyabb energiát a HR-re fordítani, ezért vagy ügyetlenül veszik kézbe a témát, vagy úgy döntenek, nekik egyáltalán nincs idejük a kérdéssel foglalkozni.

Az ilyen vállalkozások ritkán sikeresek. A valóság az, hogy az üzleti terv keveset ér HR terv nélkül: a néhány fős kisvállalkozás alapítójának ugyanazt kell átgondolnia, amin a multinacionális vállalat HR-döntéshozója is ügyködik. Milyen emberi erőforrásra van szükség a céljaink eléréséhez? Hogyan tudnánk ezt az erőforrást mozgósítani?

Általános HR stratégia minta ezzel együtt nem létezik. A terv mindig az adott cég jellegzetességeinek függvénye, így nem lehet azt egyszerűen, előre gyártott sablonok alapján elkészíteni.

Egy kisebb, induló vállalkozásnál a HR-feladatokat még általában maga a cégvezető végzi. Ezek az egyes kollégák feladatköreinek meghatározása, valamint a bérek és a létszám megszabása. A munkatársak itt még általában spontán, informális módon gyűlnek össze és egy embernek több feladatot is el kell látnia.

De a kérdések már itt is felmerülnek. Hogyan határoljuk el az összetett, egymással sok átfedést mutató munkaköröket? Mindenki teljes munkaidőben dolgozzon, vagy jobban jár a cég, ha nyit a részmunkaidős megoldások felé? Mikor érdemes létszámbővítésben gondolkodni? Hogyan reagálnánk egy esetleges válság esetén?

Egy, a mostanihoz hasonló, bizonytalan gazdasági helyzet minden cégnek feladja a leckét, és egyben felhívja a figyelmet az előre tervezés fontosságára. Akármi is történik, átgondolt, fix stratégiával könnyebb lesz adaptálódni.

HR stratégiai terv - így állj neki a megvalósításnak!

A HR stratégiák gyakori jellemzője az általános, vázlatszerű megfogalmazás, amiből gyakran következik, hogy a hangzatos címszavak nyomában a megvalósítás egyszerűen elmarad.

Ajánljuk ezért, hogy már a stratégia kidolgozásának időszakában tervezd meg a kapcsolódó konkrét HR kulcsprojekteket. Ezek a szükséges tennivalókat adatokkal és számokkal, lépésről-lépésre lebontó akciótervek segítenek abban, hogy a stratégiai célok a lehető leggyorsabban valósággá váljanak. A tervben a teendők havi, esetleg heti bontásban szerepeljenek. Rendelj minden törekvés mellé mérőszámokat, határidőket és felelősöket is. A célok teljesülését pedig lehetőleg már negyedévente, szervezeti auditokkal ellenőrizd.

A lényeg: összehangolt munka, világos célok, jól követett megvalósítás. A HR stratégia minden céges stratégia lelke és emberi arca – ne sajnáld rá az energiát!

Új munkatársakra van szükséged, de túlterheli a céged a rengeteg HR feladat? Szervezd ki a keresés fárasztó, az állás meghirdetésétől az interjúk kezdetéig tartó részeit nekünk, az AtlaszPartner munkaközvetítőnek! Válassz személyre szabható, marketingszemléletű toborzási csomagjaink közül: biztos megtalálod a megfelelőt!