Az employer branding jelentése és jelentősége

Hallottad már az employer branding kifejezést? És tudod, hogy pontosan mit takar a munkáltatói márkaépítés? Összefoglaltuk a tanácsainkat, amivel te is megteheted az első lépést a jobb munkáltatói márkáért!

Employer branding kitűnés

Az employer branding jelentése

Az employer branding jelentése: munkáltatói márka. Azt képviseli, mit gondolnak a vállalkozásról az alkalmazottak és az álláskeresők. Tehát mindig belülről indul és sosem építhető rossz alapokra, hiszen az a cég, ahol nem jó dolgozni, nem lesz jó márka.

Olvastad Karinthy Frigyes Láncszemek című novelláját? Ebben a műben bukkant fel először a „hat lépés távolság” elmélete, mely szerint egy ember legfeljebb hat másikon át bárkihez eljuthat a világon. Valószínűleg el tudod képzelni, mennyire lerövidül ez a távolság a Facebook és a LinkedIn világában. Elég csak egy negatív megjegyzés a cégedre és máris pillanatok alatt több ember tud róla, mint gondolnád...

Mi az az employer branding a gyakorlatban? Mi az előnye, ha a cégem foglalkozik vele?

Az employer branding egy divatos kifejezés mostanában, de semmiképp nem egyenlő az üres frázisok puffogtatásával. Ez egy végtelen folyamat, amelyet mindig a cégen belül kell elkezdeni, folyamatosan haladva a külvilág felé. Egy komoly építkezés, amely több lépésből áll: ugyanúgy része a munkahelyi belső és külső kommunikáció, mint a vállalati misszió megalkotása és a hosszú távú stratégia vázolása.

Hogyan profitálhatsz belőle? Az erős munkáltatói márka előnye az értéknövelés és a megtakarítás.

Az employer branding hatására nő a jelenlegi alkalmazottak bizalma és lojalitása a céged felé, csökken a fluktuáció, amely komoly anyagi megtakarítást jelent. Egy kiváló, stabil csapattal hatékonyabb lesz a vállalkozás, a magasabb teljesítmény nagyobb bevételt hoz.

Ha a dolgozóid elégedettek, akkor nő a céged jó hírneve a közösségben és a közösségi térben: a kialakult pozitív márkánál nincs erősebb tényező. Ez vonzza be a legtehetségesebb, legkiválóbb munkaerőt, még akkor is, ha nem a legmagasabb bért kínálod nekik.

Az employer branding egyszerűen időt, energiát és pénzt takarít meg a vállalkozásod számára: a jelenlegi, változó időkben ez kiemelten fontos.

Employer branding eszközök, amelyekkel dolgozhatsz a munkáltatói márkádon

Az employer branding eszközei nem az ingyen kávé, a babzsákfoteles pihenőszoba csocsóasztallal, a színes falak és a látványos jótékonysági akciókkal kirakatba pakolt társadalmi felelősségvállalás. Amikor minden cég azt állítja, hogy nála a legjobb dolgozni, akkor csak az segíthet, ha valódi, hatással járó változtatásokban gondolkodsz.

Például lépéselőnyt jelenthetnek a szakmai előrelépést szolgáló önálló projektek, a home office bevezetése vagy a rugalmas munkaidő.

Employer branding stratégia

Az employer branding alapvető eszközei

  • a céges stratégiaalkotás,
  • a szervezeten belüli átláthatóság,
  • az oda-vissza kommunikáció kiépítése (belső kommunikáció, web, közösségi média),
  • a hosszú távú karrierlehetőségek felvázolása,
  • az élményközpontú munkahely megteremtése tanulási és szórakozási lehetőségekkel, a kreativitás és proaktivitás díjazásával.

Építs fel egy employer branding stratégiát!

Az employer branding stratégia megalkotása ott kezdődik, hogy megfogalmazod, miért irányítod a céget, miért hoztad létre a vállalkozásodat, mi a missziója.

Csak ezután tudod megalkotni a rövid-, közép- és hosszú távú terveket a céged számára, amelyek utána a munkavállalók és az állásra jelentkezők számára is előrevetítik a karrierlehetőségeket. Érezniük kell, hogy a cég és ők is egy irányban haladnak előre.

És ezt a 0. lépéstől szorgalmaznod kell: az employer branding stratégia része már a felvételi folyamat is! Az álláshirdetés legyen egyértelmű, a kommunikáció világos, az interjúztatás korrekt. A tájékoztatás, visszajelzés történjen meg és történjen meg időben, teljesen felesleges hónapokig váratni a válasszal a jelölteket. Végképp nem lesz pozitív benyomás arról a cégről, amelyik ingyen munkát kér próbafeladatként – ez akkor sem elfogadható, ha veled megtörtént valamikor. Ha pedig elutasításra kerül a sor, mindig legyél udvarias és tisztességes.

Teremts olyan munkahelyet, ahol élmény dolgozni, mert mindig van lehetőség a fejlődésre és a tanulásra és a szórakozásra, lazításra is van dedikált idő. Legyen érték a kreativitás és a proaktivitás, találjanak nyitott fülre a dolgozóid ötletei. Ha már egyszer megfizeted őket, vedd figyelembe a szaktudásukat és a fejlesztési javaslataikat!

Ezek a lépések segítenek abban, hogy a dolgozóid ismerjék a cég misszióját és úgy érezzék, hogy a munkájukkal értéket teremtenek.

Kezeld a dolgozóidat ügyfelekként!

Sokan félreértik az employer branding stratégia fogalmát és rózsaszín papírba csomagolják az ehetetlen süteményt, majd egy selyemszalaggal is átkötik. A külsőségek kellenek, de csak külsőségekkel nem építhetsz jó márkát. Bocsi, ha fáj, de jobb most túlesni ezen az infón! :)

A jó hírnév alapja a jelenlegi munkavállalók hűsége és elégedettsége, valamint a hiteles kommunikáció. Ahhoz, hogy a márkád működjön, előbb a meglévő dolgozókat kell meggyőznöd: kezeld őket úgy, mintha az ügyfeleid lennének. Fizesd őket pontosan, arányosan az általuk megtermelt értékkel, figyelve a szükségleteikre. Ha kíváncsi vagy a véleményükre, mondd el, miért kéred a segítségüket, legyél velük transzparens a cég ügyeit illetően.

Ne tartsd őket bizonytalanságban, tálald azt is, ha épp nem jó irányba mennek a dolgok. A korrektség és a hitelesség mindig előremutatóbb, mint a hallgatás – akkor is, ha épp magad sem tudod, milyen eredményt hoz egy helyzet. Maradj mindig tisztelettudó és felelősségteljes velük szemben: az ő bizalmuk a te erőd.

Megkülönböztetés munkáltatói márkaépítéssel

Az employer branding mindig csapatmunka, bár kell hozzá a cégvezető és a vezetőség eltökéltsége, a HR, a marketing és a PR szakértelme is, de mindenkinek közös érdeke, hogy megvalósuljon.

A legfontosabb kulcs az egyenletben, az idő. Idő kell a tervezéshez, a megvalósításhoz és ahhoz is, hogy meglásd, hol vannak a buktatók, min érdemes változtatni. Jó márkát csak eltökéltséggel, világos és átlátható kommunikációval lehet építeni ott, ahol valóban jó dolgozni.

Vágj bele átlátható álláshirdetésekkel - ebben segíthetünk!

A weboldalon pár perc alatt fel tudod adni az első precíz, részletes álláshirdetésedet, amit kérésedre a marketingszövegírónk profin összeállít. Figyelemfelkeltő, ígéretes és hatékony lesz!

Ha a céged már készen áll az új munkavállaló fogadására, akkor válassz egy szimpatikus csomagot, indulhat az álláshirdetés feladása az űrlapunk segítségével és fogadd a jelentkezőket!