A HR jelentése és jelentősége - Mumus vagy őrangyal?

A HR jelentése ma már sokkal többet foglal magába, mint az állásinterjúk lebonyolítása és az alkalmasnak tűnő jelentkezők kiszűrése. Ahogy a munka modern felfogásában egyre hangsúlyosabbá válik a munkaerő megszerzése, megtartása és menedzselése, úgy nő az ezzel foglalkozó szakemberek, azaz a HR jelentősége.

Elmagyarázzuk, mi mindennel foglalkozhat egy HR-es valójában és segítünk abban, hogy jobban használhasd a területet!

A HR fogalma

human resource hr jelentése

A HR rövidítés jelentése human resources, magyarul tehát a humán erőforrást, a humán erőforrás menedzsmenjét takarja.

A HR-es felfogás a cég beosztottjainak összességére emberi tőkeként tekint, és lényegében arra törekszik, hogy ezt a tőkét a cég minél hatékonyabban tudja saját szervezeti céljai szolgálatában felhasználni.

Ahogy a vállalatszervezésben az utóbbi időben egyre fontosabb szemponttá vált az „emberi oldal”, a dolgozók elégedettsége, személyes érzelmi állapota, úgy a HR szó jelentése is kitágult. A hazánkban a 2010-es évek végére kialakult általános munkaerőhiány pedig csak még jobban felhívta a figyelmet a humánerőforrással való érzékeny foglalkozás jelentőségére.

A HR munka jelentése és fajtái

Ha egy nem kifejezetten ilyen téren mozgó embertől kérdezzük meg, mi az a HR, a legtöbben a toborzásra, az állásinterjúk lebonyolítására asszociálnak.

Az ezzel foglalkozó személyeket a legtöbb cégnél recruiternek nevezik, ami egyben a HR belépő szintjét is jelenti, a toborzókat. Ők válogatnak a beérkező jelentkezések között, megírják az álláshirdetést és a vezetőséggel közösen meghatározzák az elvárásokat, válaszolnak a jelölteknek, majd interjúztatják őket.

De a HR-szakma jelentése az utóbbi néhány évben ennél jóval tágabbá vált. A dolgozókat ugyanis a munkaadóknak nem csak megszerezni, de megtartani is tudni kell.

A legtöbb HR-osztályon a toborzók mellett ma már külön szakemberek foglalkoznak az employer branding, azaz a munkáltatói márkaépítés megvalósításával is. Ez fontos eszköznek számít a megfelelő jelöltek bevonzásában, de a meglévő emberek cégnél tartásában, a fluktuáció csökkentésében is.

Az employer branding része minden olyan döntés, amely növeli a beosztottak személyes komfortérzetét, céghez való kötődését. Ide tartozhat a rugalmas munkaidő, a home office engedélyezése, a munka élményszerűsítése, a juttatási csomagok kidolgozása, a különböző rendezvények és előmeneteli lehetőségek, de a cég külső-belső kommunikációja is.

De sokszor felel külön HR-szakember a dolgozók munkájának kiértékeléséért, a munka elemzéséért, a teljesítményértékelési rendszer működtetéséért is. Bizonyos, tapasztaltabb HR-esek pedig inkább a vállalat személyügyi politikájának üzleti részével foglalkoznak.

Ezt csinálják a HR-esek

állásinterjú hres kolléga

A HR részleget úgy is felfoghatjuk, mint egy közvetítőt a cégvezetés és az (akár jelenlegi, akár jövőbeni) alkalmazottak között. Mindkét fél érdekeit szem előtt tartva igyekeznek megtalálni a kompromisszumot, amivel a munka a dolgozók és a vezetőség szempontjai szerint is kielégítő módon folyhat.

Bizonyítható, hogy a motivált dolgozók a munkában is eredményesebben teljesítenek. A munkáltatóknak tehát kimutatható hasznot jelent, ha a beosztottjaik nem kötelező nyűgnek élik meg a reggelenkénti bejárást, hanem örömöt, perspektívát, önmegvalósítást találnak az irodában.

A már meglévő értékek megőrzése sok szempontból elválaszthatatlan az újak megszerzésétől. HR-nek minősül tehát minden olyan tevékenység, ami abban segít, hogy emberek a cégednél akarjanak dolgozni.

Miért a HR az egyik legfontosabb terület minden cégben?

Mindebből egyértelműen következik, hogy a humánerőforrás-szakembereket ma már a cégek döntéshozási folyamataiból sem lehet kihagyni.

A HR-esek bevonódnak a munkahely életébe, felmérik a közhangulatot, majd pedig részt vesznek az üzleti döntések, a szervezet működését érintő stratégiai feladatok kidolgozásában. Ők küzdenek a frontvonalban a kiszemelt szakemberekért és kulcsszerepük van abban, ahogy a modern cégek egyre „emberarcúbbá” válnak.

Miben tud segíteni a HR-es kolléga a cégnél?

A HR-esek jelenléte a toborzásban és az állásinterjún a szigorú szakmai szempontokon túl egy másik perspektívát hoz be a kiválasztás folyamatába. Alapvetően azt mérik fel, hogy a jelölt személyisége, habitusa mennyire illene a cég csapatába.

Ha valaki egy ilyen teszten rosszul szerepel, lehet akármekkora profi, a soft skilleket, azaz a nem kifejezetten szakmai, inkább emberi jellegű készségeket központba állító, mai vállalati kultúrában egyre kevesebb esély jut neki. A csapatban való munka, az osztályok közötti kommunikáció, de bármilyen együttműködés esetén rengeteg múlik ezeken a soft skilleken, például a kommunikációs készségeken.

Megfelelő hozzáállás, motiváció, proaktivitás, kreatív gondolkodás – ezen jellemzők felismeréséhez nem kell szakbarbárnak lenni. Sőt, ha a szelekciót külön erre képzett, a személyes kvalitások felismeréséhez átlag feletti érzékkel rendelkező emberek végzik, az nagy terhet vesz le a „keményebb” termelő munkát végző kollégák válláról.

Ennek felismerése persze csak még tovább növeli a puha képességek jelentőségét a munkáról való gondolkodásunkban: így pedig a HR-esek iránti igény is egyre nő.

Nem bírja az iramot a HR osztályod? Válaszd az AtlaszPartner munkaerőközvetítő csomagjait!

humán erőforrás menedzsment

Gyakori probléma, hogy a cégek kapacitását meghaladja a rájuk háruló temérdek HR feladat – különösen igaz ez a mostanihoz hasonló, munkaerőpiacilag zaklatottabb időkben.

Ha éppen új munkatársakat keresel, most megkönnyebbülhetsz: az AtlaszPartner munkaközvetítő és állásportál csapatával a folyamat nagy részét elvégezhetjük helyetted.

Amennyiben szeretnéd, profi marketing és HR szakembereink megírják az álláshirdetést, majd pedig arról is gondoskodnak, hogy ajánlatod felkerüljön a megfelelő álláshirdetési és marketingplatformokra és elérje a kívánt szakembereket.

És ezzel még nincs vége: az önéletrajzok beérkezésével kérésre elő is szűrjük az alkalmas jelölteket és segítünk megszervezni az első interjúkat. Vagy ha úgy kényelmesebb, kezelheted a jelentkezéseket magad is, a jelöltkezelő- és automata üzenetküldő rendszerünk segítségével, amelyek használatát a csomagjaink szintén magukba foglalják.

Rázós időszak ide vagy oda, nem szükséges, hogy túlterheld HR-eseid vagy kizárólag a csúcsszezon időszakára új kollégákkal bővüljön a fix csapat. Add fel a hirdetésed az oldalon és válaszd ki a számodra legmegfelelőbb csomagot: segítünk!

Feladok egy álláshirdetést!