Egyszerűsített foglalkoztatás - a legfontosabb tudnivalók

Érdekel az egyszerűsített foglalkoztatás? Azon gondolkozol, hogy vállalkozásoddal a közeljövőben alkalmi vagy idénymunkásokat foglalkoztass? Íme egy gyorstalpaló az egyszerűsített foglalkoztatás törvényi kereteiről és fő szabályairól, ezen kívül pedig bemutatjuk a lehetséges alternatívákat is.

egyszerűsített foglalkoztatás alkalmi munka

Mi is az egyszerűsített foglalkoztatás?

Az egyszerűsített foglalkoztatás gyakorlatilag kétféle foglalkoztatási forma, az alkalmi és az idénymunka összefoglaló neve. Ezekben a konstrukciókban közös, hogy eleve ideiglenes jellegűek és a hagyományos munkaviszonynál kevésbé kötöttek.

A megoldás egyre népszerűbb minden olyan területen, ahol szükség van időleges, szezonális munkaerőre. Hagyományosan sok az idénymunkás a mezőgazdaságban és a turizmusban, de rengetegen szerződnek alkalmi munkákra a vendéglátásban, a kereskedelemben vagy az építőiparban is.

Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai

Az egyszerűsített foglalkoztatás kategóriája a vonatkozó törvény értelmében két csoportra oszlik: ezek az idénymunka és az alkalmi munka.

Az idénymunka azon mezőgazdasági és turisztikai munkákra utal, amelyek jellegükből fakadóan csak korlátozott ideig, néhány hónapig végezhetők. Ezek a jogszabály értelmében a turisztikában legfeljebb 120, a mezőgazdaságban 180 naptári napig tarthatnak.

Az alkalmi munka lényege, hogy legfeljebb 5 egymást követő naptári napon, egy hónapon belül legfeljebb 20 napon, illetve évente legfeljebb 90 napon át végezhető. A munkaadó a csak kis időre szükséges munkaerőt itt kedvező feltételek és kevesebb adminisztratív nyűg mellett, ám legálisan veheti igénybe.

A vállalkozásnál foglalkoztatható egyszerűsített viszonyban lévő munkások száma korlátozott, és függ a nálad dolgozó teljes állású kollégák számától. A maximális számuk:

  • ha nem dolgozik nálad teljes állású kolléga, akkor 1 fő,
  • 1-5 teljes állású kolléga esetén 2 fő,
  • 6-20 teljes állású kolléga esetén 4 fő,
  • 20-nál több teljes állású kolléga esetén az állomány számának 20%-a.

Fontos tudni: így néz ki az egyszerűsített foglalkoztatás adózása és bérezése

egyszerűsített foglalkoztatás megegyezés

Az egyszerűsített foglalkoztatásért 2020-ban szakképzettséget nem igénylő munka esetén minimálisan 787 Ft/órát (azaz a kötelező legkisebb munkabér 85%-át), szakképzettséget igénylő munka esetén pedig 1054 Ft/órát (azaz a garantált bérminimum 87%-át) kell kifizetned a munkavállalónak.

Az ezen munkák utáni adózandó összeg állandó és a kifizetett munkabér mennyiségétől független. Mezőgazdasági és turisztikai idénymunkák esetén naptári naponként 500 forintot, míg alkalmi munkára bejelentett dolgozók után naponként 1000 forintot kell fizetni adóként.

A mentesített keretösszeg, azaz az ilyen munkákért további adófizetés nélkül maximálisan fizethető összeg a napi minimálbér 130%-a, azaz szakképzettséget nem igénylő területen 9633 Ft, szakképzettséget igénylő területen 12 579 Ft.

Elméletileg adhatsz ennél többet is alkalmi beosztottjaidnak, azonban ez esetben már személyi jövedelemadót is kell fizetned. Nyugdíjjárulék és egészségbiztosítási vagy munkaerőpiaci járulék viszont még ebben az esetben sem jár a dolgozónak, az egyszerűsített foglalkoztatás tehát tb-mentes.

A hagyományos foglalkoztatási formákhoz hasonlóan havonta kell benyújtanod az egyszerűsített foglalkozás után az adóbevallást a NAV-nak, a tárgyhónapot követő hónap 12-éig.

Belefognál? Így zajlik az egyszerűsített foglalkoztatás bejelentése

A hagyományosabb munkaviszonyokhoz képest fontos különbség, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás munkaszerződés nélkül is életbe léphet.

A munkaadó és a munkavállaló egymással csupán szóban egyeznek meg, a munkaviszonyt azonban be kell jelenteni az adóhivatalnak. Ezt a következő módokon teheted meg:

  • Telefonon az 185-ös számon,
  • Ügyfélkapun keresztül a 20T1042E egyszerűsített foglalkoztatás nyomtatvány kitöltésével,
  • vagy az EFO mobilos alkalmazáson keresztül.

Itt a következőket kell megadnod:

  • a munkavállaló neve,
  • a munkavállaló adóazonosítója és TAJ száma,
  • a munkaadó adószáma,
  • a munka megnevezése,
  • a munkaviszony hossza (napokban).

A bejelentést legkésőbb a munkakezdés napján meg kell tenni.

A munka megkezdésétől kezdve az egyszerűsített foglalkoztatást jelenléti ívvel kell igazolni, amelyet a dolgozó a hagyományos munkahelyekhez hasonlóan minden nap végén kitölt. Ezen kívül kell igazolást kiállítani a dolgozó által megszerzett bevételről is.

Próbáld ki a diákmunkát is!

Az egyszerűsített foglalkoztatáson kívül léteznek más lehetőségek is, ha szezonális munkaerőt keresel. Jó alternatíva lehet például a diákok foglalkoztatása. Napjainkban a felnőtté válás anyagi nehézségei és a munkatapasztalat minél korábbi megszerzése miatt a fiatalok egyre nagyobb része dolgozik iskola mellett és egyre több cég kínál nekik lehetőségeket.

A munkát kereső diákok rugalmasak, nem probléma számukra, ha csak rövidebb időre szereznek meg egy munkát. Az alkalmi munkaviszony így gyakran megfelel az elvárásaiknak.

A cégek számára fontos anyagi előny, hogy a diákmunkások után a munkaadónak csupán a 15%-os személyi jövedelemadót, illetve a szövetkezetnek kifizetendő közvetítői díjat kell kifizetni, egyéb járulékokat nem.

Vedd fel velünk a kapcsolatot: az AtlaszDiáknál az online rendszereink és digitális megoldásaink segítségével pillanatok alatt összekötünk téged a fiatal, lelkes munkavállalókkal. Ha érdekel a diákmunkaerő, kérj ajánlatot 1 perc alatt!

Nyugdíjas munkatárs foglalkoztatása - rugalmas és kedvező

egyszerűsített foglalkoztatás idénymunka

A diákmunka előnyei sok szempontból érvényesek a nyugdíjas munkavállalók alkalmazására is. A munkaerőpiacról kikerült emberek már nem hosszú távra terveznek, kevés kötöttségük van, így nyitottak a szezonális és részmunkaidős lehetőségekre. Emellett a nyugdíjasok foglalkoztatását a diákmunkához hasonlóan csupán a 15%-os szja terheli. Az Atlasz Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetnél minden adminisztratív teher alól mentesíthetünk: keress minket bátran!

Ismerd meg az Atlasz Csoport szolgáltatásait - 1 perc alatt adhatsz fel álláshirdetést!

Akár rövid, akár hosszabb időre keresel munkaerőt, mentesülhetsz a keresés legtöbb fáradalma alól, a hirdetés megírásától és elhelyezésétől a jelölteknek való válaszolgatásig.

Az Atlaszmunkák.hu állásportálon való megjelenéshez elég, ha kitöltöd a cégek számára felkínált hirdetésfeladási űrlapot, és a hirdetésed alig 1 perc alatt gyakorlatilag kész is van. Lehozzuk a szöveged, sőt, a választott csomag függvényében, jelöltkezelő és automata üzenetküldő rendszerünkkel átláthatóbbá is tesszük a folyamatot és mentesítünk a válaszolgatás kellemetlenségei alól.

De ha szeretnéd, kínálhatunk ennél többet is. Ha akarod, megírjuk az álláshirdetésed és a nagy közösségi oldalak legtöbbjét magába foglaló komplex marketingkampányt készítünk az ajánlatod számára.

Ha diákmunkásokat szeretnél foglalkoztatni, plusz segítségként használhatod műszakszervező szoftverünket is, így könnyebbé válik a részmunkaidős kollégák beosztása, értesítése.

Kérj ajánlatot diákmunkára, nyugdíjas munkára vagy add fel az álláshirdetésedet még ma! :)